Tutaj każdy znajdzie coś dla swojej klasy! Szczególnie polecamy dla klas I-III
Harmonogram dnia:
09.00 wyjazd spod szkoły/ przedszkola.
Przejazd do gospodarstwa ok. 1h
10.00-15.00 realizacja programu
Ok. 16.00 powrót pod szkołę
Cennik:
MAZOWIECKA WIEŚ
- Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną.
- Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare.
- W wiejskiej zagrodzie – wizyta u kur, kaczek, gęsi i kóz.
- Na pastwisku – skąd się bierze mleko, krowy i ich zwyczaje
- Ogród gospodyni – warzywa i zioła. Kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy.
- Kukurydza – skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy.
- „Skrzynia skarbów” – prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych.
- Warsztaty na polu – sadzenie lub zbieranie ziemniaków.
- Quiz z nagrodami
- Ognisko z kiełbaskami
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rośliny występujące na łące, wie, czym różnią się zboża ozime i jare, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i poznaje ich zwyczaje, zna zasady uprawiania warzyw, ziół i kukurydzy, poznaje dawne oraz współczesne urządzenia rolnicze, uczestniczy w procesie sadzenia/zbierania ziemniaków, integruje się z grupą.
KARNAWAŁ I OSTATKI
- „Jak zapusty, to zapusty – roześmiał się czwartek tłusty” – opowieść o karnawale na wsi
- Warsztaty plastyczne: maski karnawałowe
- Karnawałowe przysmaki – warsztaty kulinarne – wspólne przygotowanie faworków
- Skarby ze skrzyni gospodyni – przygotowanie strojów na ostatkową zabawę
- Zabawa karnawałowa z animatorem
- Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje karnawałowe, wykonuje maskę karnawałową, uczestniczy w warsztatach kulinarnych, wie co to są ostatki i jak się do nich przygotować, uczestniczy w kultywowaniu tradycji karnawałowych, integruje się z grupą
WIELKANOC NA WSI
- Opowieści o tradycjach i zwyczajach świątecznych na wsi
- Własnoręczne wykonanie pisanek wielkanocnych.
- Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
- Poszukiwanie oznak wiosny w przyrodzie
- Obiad: zupa i własnoręcznie wykonane przez uczestników świąteczne pierogi
- Zabawa na nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię, tradycje i zwyczaje wielkanocne na wsi, wykonuje pisankę, uczestniczy w lepieniu pierogów, rozwija spostrzegawczość, integruje się z grupą.
OD ZIARNA DO CHLEBA
- Powitanie przez Gospodarzy
- Prezentacja stroju dawnej Gospodyni
- Historia i tajemnice gospodarstwa
- Prezentacja budynków wchodzących w skład siedliska
- Wizyta w zagrodzie edukacyjnej ze zwierzętami
- Pogadanka – rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba.
- Degustacja chleba pszennego i żytniego.
Warsztaty kulinarne:
- Ręczne wyrabianie ciasta na chleb
- Własnoręczne wykonanie chlebów.
- Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym
- Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
- Wręczenie dyplomów „Mały Piekarz”
- Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię i tajemnice dawnego młyna, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i zna ich zwyczaje, odróżnia poszczególne rodzaje zbóż, mąki i chleba, uczestniczy w wyrabiania ciasta na chleb, integruje się z grupą.
KUCHNIA CHŁOPSKA, KUCHNIA DWORSKA
- Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworkach i pałacach.
- Opowieść o dawnym, odświętnym stole.
- Prezentacja dawnego stołu, zastawy, chłopskiego jadła.
- Sprzęty domowe: prezentacja zabytkowych urządzeń i narzędzi.
- Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
- Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Jak poprawnie nakryć współczesny stół.
- Obiad: zupa pomidorowa, własnoręcznie ulepione pierogi
- Mini dyskoteka na ludowo
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje zwyczaje kulinarne rodziny chłopskiej oraz szlacheckiej, wymienia dawne urządzenia i narzędzia używane w dawnej kuchni, uczestniczy w procesie lepienia pierogów oraz lekcji etykiety przy stole, integruje się z grupą.
ŚWIĘTO ZIEMNIAKA
- Pogadanka: historia ziemniaka, prezentacja różnych odmian; ciekawostki ziemniaczane.
- Gry i zabawy zespołowe z ziemniakiem w roli głównej
- Warsztaty plastyczne – ziemniaczane ludziki
- Wspólne pieczenie ziemniaków przy ognisku
- Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: rozwija spostrzegawczość, zna odmiany ziemniaków i sposób ich uprawy, doskonali umiejętności plastyczne oraz rzutu na odległość i rzutu do celu w grach i zabawach, integruje się z grupą.
WIEJSKIE KAPUŚNIAKI
- Opowieść o tym, jak dawniej robiono zapasy na zimę
- Rodzaje przetworów – prezentacja
- Warsztaty kulinarne – nauka kiszenia kapusty
- Kapuściane gry i zabawy
- Wspólny posiłek – kapuśniak z pieczywem
- Zabawa na nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rodzaje przetworów oraz proces kiszenia kapusty, uczestniczy w procesie kiszenia kapusty, doskonali umiejętność rzutu na odległość i rzutu do celu w grach i zabawach, integruje się z grupą.
JABŁKOWE ŚWĘTO
- Pogadanka: drzewa i krzewy owocowe w dawnej wiejskiej zagrodzie.
- Dawne oraz współczesne odmiany jabłek
- Warsztaty kulinarne – przygotowanie kompotu jabłkowego
- Jabłkowy plener – warsztaty plastyczne
- Jabłkowe konkursy i zabawy
- Wspólny posiłek z jabłkiem w roli głównej
- Zabawa na nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje rodzaje drzew i krzewów owocowych, potrafi wymienić dawne oraz współczesne odmiany jabłek, uczestniczy w przygotowaniu kompotu z jabłek, rozwija umiejętności plastyczne, doskonali zręczność, zwinność oraz koordynację, integruje się z grupą.
ANDRZEJKOWE WRÓŻBY
- Wróżby i wierzenia związane z Andrzejkami i Katarzynkami
- Wróżby Andrzejkowe
- Warsztaty kulinarne – ciasteczko z wróżbą
- Obiad: zupa pomidorowa i naleśniki z dżemem
- Andrzejkowa zabawa taneczna z konkursami
- Zabawa na nowym placu zabaw
- Zakup pamiątek
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna historię i zwyczaje związane z Andrzejkami i Katarzynkami, uczestniczy w wróżbach, wykonuje ciastko z wróżbą oraz kotylion, integruje się z grupą.
BOŻE NARODZENIE NA WSI
- Opowieść o zwyczajach i tradycjach świątecznych na mazowieckiej wsi
- Wykonanie ozdób choinkowych. Konkurs na najdłuższy łańcuch choinkowy.
- Warsztaty kulinarne – nauka lepienia świątecznych pierogów
- Wspólne ubieranie choinki
- Bożonarodzeniowy obiad – zupa oraz własnoręcznie wykonane pierogi
- Zabawa na nowym placu zabaw
- Jarmark bożonarodzeniowych prezentów
Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia, wykonuje ozdoby świąteczne, potrafi lepić pierogi, uczestniczy w kultywowaniu tradycji świątecznych, integruje się z grupą
Ceny
Ilość osób płatnych + opiekunowie gratis | 45+4 | 35+3 | 25+2 |
---|---|---|---|
Cena: zł/os. |
Cena zawiera
- transport autokarem
- realizację programu zgodnie z ofertą
- podatek vat marża
- opiekunowie 1/10 dzieci bezpłatnie do grupy