Tutaj każdy znajdzie coś dla swojej klasy! Szczególnie polecamy dla klas I-III

 

Harmonogram dnia:                               

09.00 wyjazd spod szkoły/ przedszkola.

Przejazd do gospodarstwa ok. 1h

10.00-15.00 realizacja programu

Ok. 16.00 powrót pod szkołę

Cennik:

 MAZOWIECKA WIEŚ

  • Spacer przez łąkę, omówienie pożytecznych i szkodliwych roślin, które na niej rosną.
  • Prezentacja pól, na których rosną zboża ozime i jare.
  • W wiejskiej zagrodzie – wizyta u kur, kaczek, gęsi i kóz.
  • Na pastwisku – skąd się bierze mleko, krowy i ich zwyczaje
  • Ogród gospodyni – warzywa i zioła. Kiedy siejemy, sadzimy, a kiedy zbieramy.
  • Kukurydza – skąd pochodzi, w jaki sposób uprawiamy i jak przechowujemy.
  • „Skrzynia skarbów” – prezentacja zabytkowych urządzeń rolniczych, warsztatowych i domowych.
  • Warsztaty na polu – sadzenie lub zbieranie ziemniaków.
  • Quiz z nagrodami
  • Ognisko z kiełbaskami
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rośliny występujące na łące, wie, czym różnią się zboża ozime i jare, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i poznaje ich zwyczaje, zna zasady uprawiania warzyw, ziół i kukurydzy, poznaje dawne oraz współczesne urządzenia rolnicze, uczestniczy w procesie sadzenia/zbierania ziemniaków, integruje się z grupą.

 

KARNAWAŁ I OSTATKI
  • „Jak zapusty, to zapusty – roześmiał się czwartek tłusty” – opowieść o karnawale na wsi
  • Warsztaty plastyczne: maski karnawałowe
  • Karnawałowe przysmaki – warsztaty kulinarne – wspólne przygotowanie faworków
  • Skarby ze skrzyni gospodyni – przygotowanie strojów na ostatkową zabawę
  • Zabawa karnawałowa z animatorem
  • Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
  • Zakup pamiątek

 Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje karnawałowe, wykonuje maskę karnawałową,  uczestniczy w warsztatach kulinarnych, wie co to są ostatki i jak się do nich przygotować, uczestniczy w kultywowaniu tradycji karnawałowych, integruje się z grupą

 

WIELKANOC NA WSI
  • Opowieści o tradycjach i zwyczajach świątecznych na wsi
  • Własnoręczne wykonanie pisanek wielkanocnych.
  • Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
  • Poszukiwanie oznak wiosny w przyrodzie
  • Obiad: zupa i własnoręcznie wykonane przez uczestników   świąteczne pierogi
  • Zabawa na nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

 Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię, tradycje i zwyczaje wielkanocne na wsi, wykonuje pisankę, uczestniczy w lepieniu pierogów,  rozwija spostrzegawczość, integruje się z grupą.

 

OD ZIARNA DO CHLEBA
  • Powitanie przez Gospodarzy
  • Prezentacja stroju dawnej Gospodyni
  • Historia i tajemnice gospodarstwa
  • Prezentacja budynków wchodzących w skład siedliska
  • Wizyta w zagrodzie edukacyjnej ze zwierzętami
  • Pogadanka – rodzaje zbóż, różne typy i rodzaje mąki i chleba.
  • Degustacja chleba pszennego i żytniego.

Warsztaty kulinarne:

  • Ręczne wyrabianie ciasta na chleb
  • Własnoręczne wykonanie chlebów.
  • Wypiek pieczywa w tradycyjnym piecu chlebowym
  • Obiad: zupa pomidorowa i placki z jabłkami
  • Wręczenie dyplomów „Mały Piekarz”
  • Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje historię i tajemnice dawnego młyna, potrafi wymienić zwierzęta znajdujące się w wiejskiej zagrodzie i zna ich zwyczaje, odróżnia poszczególne rodzaje zbóż, mąki i chleba, uczestniczy w wyrabiania ciasta na chleb, integruje się z grupą.

Wycieczka od ziarenka do bochenka Wycieczka szkolna warsztaty wypieku chleba

KUCHNIA CHŁOPSKA, KUCHNIA DWORSKA
  • Co jadało się w wiejskich chatach, a co w dworkach i pałacach.
  • Opowieść o dawnym, odświętnym stole.
  • Prezentacja dawnego stołu, zastawy, chłopskiego jadła.
  • Sprzęty domowe: prezentacja zabytkowych urządzeń i narzędzi.
  • Warsztaty kulinarne – nauka lepienia pierogów.
  • Nauka kulturalnego zachowania przy stole. Jak poprawnie nakryć współczesny stół.
  • Obiad: zupa pomidorowa, własnoręcznie ulepione pierogi
  • Mini dyskoteka na ludowo
  • Zakup pamiątek

 Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje zwyczaje kulinarne rodziny chłopskiej oraz szlacheckiej, wymienia dawne urządzenia i narzędzia używane w dawnej kuchni, uczestniczy w procesie lepienia pierogów oraz lekcji etykiety przy stole, integruje się z grupą.

 

ŚWIĘTO ZIEMNIAKA
  • Pogadanka: historia ziemniaka, prezentacja różnych  odmian; ciekawostki ziemniaczane.
  • Gry i zabawy zespołowe z ziemniakiem w roli głównej
  • Warsztaty plastyczne – ziemniaczane ludziki
  • Wspólne pieczenie ziemniaków przy ognisku
  • Zabawa w „Gąsiorkowie” – naszym nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: rozwija spostrzegawczość, zna odmiany ziemniaków i sposób ich uprawy, doskonali umiejętności plastyczne oraz  rzutu na odległość i rzutu do celu w grach i zabawach, integruje się z grupą.

 

WIEJSKIE KAPUŚNIAKI
  • Opowieść o tym, jak dawniej robiono zapasy na zimę
  • Rodzaje przetworów – prezentacja
  • Warsztaty kulinarne – nauka kiszenia kapusty
  • Kapuściane gry i zabawy
  • Wspólny posiłek – kapuśniak z pieczywem
  • Zabawa na nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna rodzaje przetworów oraz proces kiszenia kapusty, uczestniczy w procesie kiszenia kapusty, doskonali umiejętność rzutu na odległość i rzutu do celu w grach i zabawach, integruje się z grupą.

 

JABŁKOWE ŚWĘTO
  • Pogadanka: drzewa i krzewy owocowe w dawnej wiejskiej zagrodzie.
  • Dawne oraz współczesne odmiany jabłek
  • Warsztaty kulinarne – przygotowanie kompotu jabłkowego
  • Jabłkowy plener – warsztaty plastyczne
  • Jabłkowe konkursy i zabawy
  • Wspólny posiłek z jabłkiem w roli głównej
  • Zabawa na nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: poznaje rodzaje drzew i krzewów owocowych, potrafi wymienić dawne oraz współczesne odmiany jabłek, uczestniczy w przygotowaniu kompotu z jabłek, rozwija umiejętności plastyczne, doskonali zręczność, zwinność oraz koordynację, integruje się z grupą.

 

ANDRZEJKOWE WRÓŻBY
  • Wróżby i wierzenia związane z Andrzejkami i Katarzynkami
  • Wróżby Andrzejkowe
  • Warsztaty kulinarne – ciasteczko z wróżbą
  • Obiad: zupa pomidorowa i naleśniki z dżemem
  • Andrzejkowa zabawa taneczna z konkursami
  • Zabawa na nowym placu zabaw
  • Zakup pamiątek

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna historię i zwyczaje związane z Andrzejkami i Katarzynkami, uczestniczy w wróżbach, wykonuje ciastko z wróżbą oraz kotylion, integruje się z grupą.

 

BOŻE NARODZENIE NA WSI
  • Opowieść o zwyczajach i tradycjach świątecznych na mazowieckiej wsi
  • Wykonanie ozdób choinkowych. Konkurs na najdłuższy łańcuch choinkowy.
  • Warsztaty kulinarne – nauka lepienia świątecznych pierogów
  • Wspólne ubieranie choinki
  • Bożonarodzeniowy obiad – zupa oraz własnoręcznie wykonane pierogi
  • Zabawa na nowym placu zabaw
  • Jarmark bożonarodzeniowych prezentów

Dzięki naszym zajęciom uczeń: zna tradycje i zwyczaje Świąt Bożego Narodzenia, wykonuje ozdoby świąteczne, potrafi lepić pierogi, uczestniczy w kultywowaniu tradycji świątecznych, integruje się z grupą

Ceny
Ilość osób płatnych + opiekunowie gratis45+435+325+2
Cena: zł/os.
Cena zawiera

  • transport autokarem
  • realizację programu zgodnie z ofertą
  • podatek vat marża
  • opiekunowie 1/10 dzieci bezpłatnie do grupy

Wyślij zapytanie: